Maatregelen tegen regen- en onweersbuien beperken overlast

mei 29, 2018 Uit Door Mixed Nieuws

et KNMI verwacht in de loop van de middag stevige regen- en onweersbuien, in heel Nederland. Voor de hand liggende maatregelen kunnen schades verminderen, maar Nederlanders laten zich toch nog te vaak verrassen door een pittige bui. Verzekeraar Reaal geeft daarom tips om ongemak te voorkomen.
Tips tegen wateroverlast
Sitske Mauritsz, COO Schadeverzekeringen bij Reaal: “Nederland krijgt steeds vaker te maken met extreem weer. De recente ‘tropische’ regen- en onweersbuien bevestigen dit. De komende tijd verwacht het KNMI ook weer een paar fikse buien. Om de overlast van regenwater te verminderen heeft Reaal enkele tips verzameld om zodoende overlast en ongemak te beperken.”
1. Sluit ramen en deuren als je de deur uit gaat op een warme dag, ook als je maar ‘even’ weg gaat. (Of houd heel goed Buienradar in de gaten om te zien of er geen bui aankomt.)
2. Doe de zonwering omhoog en haal parasols en andere kostbaarheden (tablets, mobiele telefoons) naar binnen als er onweer in de lucht hangt.
3. Zorg dat (dak)goten, putten en afvoer goed ‘schoon’ zijn.
4. Als het regenwater tijdens een hoosbui niet weg kan via het riool, kijk dan of je de hemelwaterafvoer aan de bovenkant van de regenpijp kan loskoppelen van het riool. Zo voorkom je dat het regenwater naar binnen komt.
5. Zie je tijdens een regenbui dat het water snel stijgt in je woning zet dan je meubels op houten blokken of bakstenen, zodat ze niet nat worden.
6. Loopt je woning onderwater, haal dan de stroom eraf!
7. Ga je op vakantie, vraag je buren dan om bij een flinke regenbui even jouw huis in de gaten te houden.
8. Hou ook je auto in de gaten. Staan je raampjes nog open of heb je een cabrio? Zorg dan dat er geen regenwater naar binnen komt.
9. Trek – bij de dreiging van een fikse onweersbui – stekkers van je apparatuur uit het stopcontact; vergeet ook niet de dure keukenapparatuur (inductiekookplaat etc.) en eventueel je cv-ketel!
10. Mocht regenwater onverhoeds toch binnenkomen, zorg dan dat je woning snel weer droog wordt, bijvoorbeeld door middel van een waterstofzuiger of pomp. En neem zo snel mogelijk contact op met je schade-adviseur.
Lange termijnmaatregelen
Sitske Mauritsz: “Nederlanders ondervinden steeds meer de gevolgen van de klimaatverandering. Het is dan ook goed om te zien dat mensen hier ook steeds vaker rekening mee houden. Zowel projectontwikkelaars en bouwers, maar ook particulieren zelf, nemen steeds vaker maatregelen om de gevolgen van wateroverlast te voorkomen. Dat zijn ontwikkelingen die wij vanuit Reaal toejuichen.” Hieronder enkele preventieve tips om de kans op waterschade in de toekomst te verminderen:
1. Zorg dat het riool niet verstopt is. Let op met het weggooien van vet, maar ook schoonmaakdoekjes of keukenrollen.
2. Houd bij de aanleg van de tuin rekening met de waterafvoer. Een betegelde tuin zorgt voor een veel minder goede afvoer van hemelwater, dan een groene tuin.
3. Vang hemelwater op in een regenton, zo voorkom je dat de riolering overbelast raakt.
4. Voorkom overlast van grondwater. Zorg dat je kelder waterdicht is en dat de afwatering in orde is of schaf eventueel een dompelpomp aan.
5. Om te voorkomen dat regenwater tijdens een hoosbui niet weg kan via het riool, en dreigt naar binnen te stromen, zijn er speciale ontlastkleppen te koop voor de hemelwaterafvoer (regenpijp).

Vertel Uw vrienden Mixed Nieuws